Scroll to top
  • Telefon 0921-185 54 | Kungsgatan 49 Boden
  • “Vi kan mer än bara bullar”
  • Öppettider: Måndag - Fredag 7-18 | Lördag 9-16 | Söndag 11-16

HISTORIA

Opalen startade 1966 i det nybyggda ”Medborgarhuset”. På den tiden fanns bland annat diskotek, bowling, biograf och det var en stor mötesplats. Dan Boström var en driftig entreprenör från Skellefteå som valde att följa i sin brors fotspår och öppna konditori. Första åren går bra och duktig arbetskraft behövs från när och fjärran.

År 1968 kliver Peter, en ung man från Tyskland av tåget på Boden C. Han är 18 år gammal och kan varken svenska eller engelska. Däremot är han utbildad konditor och arbetsmöjligheterna finns i det trendiga och café-täta Boden. Han har ansökt om ett jobb 275 mil hemifrån och ska nu testa lyckan på det relativt nystartade Konditori Opalen.

Lyckan består och efter tio år tar Peter och kollegan Gunnar Moberg över verksamheten. De driver företaget tillsammans i tolv år tills Gunnar väljer att starta eget på annat håll. Peter och hans fru Hervor tar då över företaget själva och driver det vidare.

Nästan 60 år efter den där dagen Peter klev av på perrongen i Boden finns samma konditori kvar och två av hans tre söner står vid rodret. Doften av bakverk och nybakt bröd är en del av deras barndom. De är självlärda arbetare, födda in i cafébranschen och de älskar sitt jobb.

För Konditori Opalens del har resan varit innehållsrik. 1998 byggdes konditoriet om helt och man valde att slå ihop den separerade brödaffären med caféserveringen.

2009 öppnade Bodens första galleria, Enter, och Konditori Opalen gick in i en ny fas. Det blev en stor ombyggnation och totalrenovering, men hjärtat i verksamheten, bageriet, ligger fortfarande kvar på samma ställe, men allt övrigt är helt nybyggt.

2016 firade man 50 år med en veckas festligheter. Temat var 50 så exempelvis var det 50 % rabatt på kaffe& bulla på måndag. På onsdag kostade lunchen och Winsorkakan 50 kronor. Den stora snackisen var dock när det bjöds på 50 meter tårta. Som final anordnades en festkväll med Beatles-tema och drygt 200 nöjda gäster fick en trevlig avslutning på veckan.

I dagsläget arbetar ett 30-tal personer på företaget, varav 15 är heltidsanställda. Både Mikael och Krister har gjort andra saker och bott på andra platser än Boden, men valt att återvända till rötterna och det de trivs med – att driva konditori och café.