Scroll to top
  • Telefon 0921-185 54 | Kungsgatan 49 Boden
  • “Vi kan mer än bara bullar”
  • Öppettider: Måndag - Fredag 7-18 | Lördag 9-17 | Söndag 11-16

HISTORIA

Idag drivs Konditori Opalen av bröderna Krister och Mikael Kraus. Doften av nybakt bröd och bakverk är en del av deras barndom. De är självlärda konditorer, födda in i branschen och de älskar sitt arbete. Mikael och Krister berättar att de fick börja med att diska vid större arrangemang, torka och putsa bestick och bord. Sedan fick de fler och mer kvalificerade uppgifter eftersom.

Konditori Opalen har en lång och gedigen historia. 1966 startades verksamheten i Boden av Dan Boström. Bageridelen låg då på samma plats som den gör än idag.

1968 sökte Dan Boström konditorer från Tyskland eftersom att det var svårt att hitta i Sverige. Peter Kraus var utbildad konditor, han ansökte och fick jobbet. Det var början på en ny historia för Opalen och Peter som lämnade sin familj och sitt land för att pröva på att jobba i norra Sverige, närmare bestämt i Boden.

Det var inte lätt att komma till Sverige, inte minst för att Peter inte kunde språket. Snart kom han i kontakt med Hervor, en Bodentjej som kunde tyska och blev hans tolk. Kärlek uppstår mellan dem och Peter och Hervor blir ett par.

Efter tio års anställning tar Peter över Opalen tillsammans med Gunnar Moberg. Året är 1978. Gunnar och Peter driver företaget tillsammans till 1990 och under den här tiden har Peter och Hervor fått tre söner; Mikael, Thomas och Krister.

2001 tar de två äldsta bröderna över och Peter går i pension. 2010 kliver Krister in i företaget och Thomas kliver ur då han känner att han vill göra någonting annat. I dagsläget arbetar ett 20-tal personer på företaget, varav 15 st är heltidsanställda. Både Mikael och Krister har gjort andra saker och bott på andra platser än Boden, men valt att återvända till rötterna och det de trivs med – att driva bagari och café.